Veelgestelde vragen over werken over de grens m.b.t. Coronavirus, Covid-19

Duitsland, België en Nederland hebben soms andere maatregelen getroffen. Dit zorgt voor veel vragen voor mensen die over de grens tussen Nederland en België of Duitsland wonen of werken. Nog niet alle vragen zijn beantwoord. Meerdere instanties hebben de huidige vragen en antwoorden verzameld. 

 • ​​​​​​Ik ben grensarbeider en werk door de coronacrisis thuis. Heeft dat gevolgen voor hoeveel belasting ik betaal? 

Nederland heeft met Duitsland en België nadere afspraken gemaakt over de fiscale behandeling van thuiswerkdagen. Met Duitsland en België is voor grensarbeiders in loondienst overeengekomen dat de thuiswerkdagen mogen worden behandeld als dagen gewerkt in het land waar u onder normale omstandigheden zou hebben gewerkt, onder de voorwaarde dat deze thuiswerkdagen wel worden belast in het andere land. 

U hoeft niet te kiezen voor deze afwijkende behandeling. U kunt de thuiswerkdagen ook blijven behandelen als dagen waar feitelijk is gewerkt. Deze keuze kunt u maken bij het invullen van uw aangifte IB/PVV, door de gewenste verdeling aan te houden, zonder daarbij expliciet uw keuze te hoeven aangeven.

De afspraken tussen Duitsland en Nederland en België en Nederland gelden in elk geval van 11 maart 2020 tot en met 31 mei 2020. De overeenkomst met Duitsland wordt maandelijks automatisch verlengd, totdat Nederland of Duitsland deze opzegt. De overeenkomst met België wordt na 31 mei maandelijks verlengd als Nederland en België dit overeenkomen.

 

 • Ik ben grensarbeider en zit vanwege de coronacrisis thuis. Ik kan niet werken, maar krijg wel doorbetaald. Heeft dat gevolgen voor hoeveel belasting ik betaal? 

Zit u noodgedwongen thuis met behoud van salaris, dan blijft uw salaris ook gedurende deze periode belast in het land waar u onder normale omstandigheden zou hebben gewerkt. Voor u verandert er niets. Woont u bijvoorbeeld in Duitsland of België en werkt u normaal gesproken in Nederland, dan blijft uw Nederlandse werkgever Nederlandse loonheffingen inhouden op uw salaris.

Werkeloosheidsuitkering

Woont u in Nederland en ontvangt u uit België een tijdelijke werkeloosheidsuitkering als gevolg van de coronacrisis? Dan is deze uitkering belast in het land waar voorheen ook uw salaris was belast.  

 • Ik werk of studeer over de grens. Waar kan ik meer informatie krijgen?

Vragen en antwoorden voor Nederlanders die in België of Duitsland werken (grensarbeiders) op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Bent u grensarbeider? Of overweegt u grensoverschrijdend aan de slag te gaan?

En wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Onze kantoren liggen vlak bij de Nederlands-Belgische grens te Breda en Chaam. Neem telefonisch contact met ons op:

Telefoonnummer kantoor Breda: + 31 (0) 76- 5 14 74 44

Telefoonnummer kantoor Chaam: + 31 (0)161- 49 25 08

Of maak direct een afspraak

Dit zijn wij:

  • Ruim 50 jaar ervaring in de regio Breda en Chaam
  • Altijd direct benaderbaar 
  • Aantrekkelijke tarieven, afgestemd op het MKB
  • Omvangrijke kennis van fiscaliteit
  • Pro-actief met u mee denken én handelen
  • Periodieke controle van uw gegevens om gevolgen voor uw belasting te signaleren
  • Persoonlijke service als kern van onze dienstverlening

Deskundig advies nodig?

Maak een afspraak voor een advies of kennismaking

Locaties

Vestiging Breda

Esserstraat 79
4813 EJ Breda
Tel. 076 - 514 74 44
E-mail: boekhouding@ackoijen.nl

Vestiging Chaam

Raadhuisplein 1
4861 RV Chaam
Tel. 0161 - 492 508
E-mail: boekhouding@ackoijen.nl