Wonen in België werken in Nederland

Wonen in Belgie werken in NederlandBinnen de Europese Unie zijn grenzen enkel nog lijnen op een landkaart. Zonder problemen rijdt u het andere land binnen, u kunt zo verhuizen naar een ander land en ook kunt u in buurlanden werken. Dat brengt de nodige voordelen met zich mee, want u bent niet langer beperkt tot uw eigen land. Maar als de situatie wonen in België en werken in Nederland van toepassing is, dan krijgt u wel te maken met allerlei regels.

 

Bij grensoverschrijdend werken zijn andere regels van toepassing vanuit de belastingdienst, wat zowel geldt voor Nederland als België. Het is dus van belang dat u goed op de hoogte bent van de voorwaarden die gelden bij situaties van wonen in België en werken in Nederland. A.C. Koijen & Partners is gevestigd in Breda en Chaam en heeft jarenlange ervaring met grensarbeiders in dergelijke situaties.

 

Wij kunnen precies voor u aanstippen welke zaken van belang zijn als u woont in België, maar werkt in Nederland. Welke belastingregels zijn van toepassing, van welke regelingen kunt u gebruik maken, aan welke overheid betaalt u belasting en meer. Wij helpen u verder met lastige vraagstukken omtrent grensarbeid. Meer weten? Wij vertellen u graag alles over grensarbeid.

 

Meer grensarbeid informatie

 

Voordelen wonen en werken in België

Naast de situatie van wonen in België en werken in Nederland, is er natuurlijk ook nog een alternatief in de vorm van wonen en werken in België als Nederlander. Als u in die situatie zit of daar binnenkort in terechtkomt, is het ook verstandig om u uitgebreid te laten informeren.

  • Fiscaal zijn er een aantal voordelen te benoemen als we het hebben over het aankopen van een woning en aftrek van de belastingen.
  • Daarnaast kunnen we u advies geven over de ziektekosten

Wij adviseren u graag uitgebreid wat de voordelen van wonen en werken in België zijn.

Kun je emigreren naar België zonder werk?

Als je een visum wilt aanvragen voor België zijn er een aantal punten van belang. Als je nog geen werkt hebt, moet je wel kunnen aantonen dat je opzoek bent naar werk in België. Als je al werkzaam bent in België, dan moet je dit ook kunnen bevestigen. Als je geen plannen hebt om werk te gaan zoeken in België, dan is het zaak dat u kunt aantonen dat u beschikt over voldoende financiële bestaansmiddelen om uzelf en mogelijk uw gezin te kunnen onderhouden.

Voor alles met betrekking tot wonen en werken in België kunt u bij ons aankloppen. Wij adviseren veel grensarbeiders en staan hen bij met alle fiscale zaken die hierbij komen kijken. Ook voor u gaan wij graag aan de slag, wat uw situatie ook is.

 

Ik woon in België. Ik werk in Nederland. Hoe zit het dan met mijn zorgverzekering?

In welk land moet u een verzekering afsluiten? Dit is volledig afhankelijk van de locatie waar u werkt en het werk dat u daar verricht.

  • Werkt u in Nederland? Dan bent u verplicht verzekerd voor de Wlz. Dit is de Wet langdurige zorg. Zorg ervoor dat u in Nederland een zorgverzekering afsluit bij een erkende zorgverzekeraar.
  • Werkt u in België? Dan is het belangrijk dat u zich verzekerd in België. aanmelden doet u dan bij een van de ziekenfondsen in België. Of u heeft de mogelijkheid om zich in te schrijven bij de HulpkasHulpkas is er voor ziekte-en invaliditeitsverzekeringen. Deze worden ook wel HZIV genoemd.
  • Werkt u soms in België en soms in Nederland? Dan horen we graag van u wat de aard van de activiteiten inhoudt en hoe lang u dan precies in België werkt. Als u minimaal een kwart van uw werkzaamheden uitvoert in België, dan dient u zich te verzekeren in België. U kunt zich dan aanmelden bij eerder genoemde ziektefondsen. Werkt u als ambtenaar in Nederland en België, dan is het zaak dat u zich in Nederland verzekerd door de tevens eerder genoemde Wlz.

 

Fiscalist België-Nederland

administratie A.C. Koijen & Partners is uw adviseur bij wonen in België en werken in Nederland. Dat beperkt zich niet alleen tot adviezen, ook staan wij u bij met belastingaangifte, loonheffingen, berekeningen NL/BE inkomen en meer. Kortom, voor het complete pakket kan u bij ons terecht.

 

Dat is wel zo prettig, want dan heeft u één centraal aanspreekpunt voor alle hulp bij fiscale zaken die van toepassing zijn op situaties van wonen in België en werken in Nederland. Wij weten als geen ander dat geen enkele situatie hetzelfde is en daarom kijken wij graag met u persoonlijk naar uw specifieke situatie, zodat wij u het beste advies kunnen bieden en bij kunnen staan waar nodig.

 

Om goed in kaart te brengen waar u met uw situatie staat, nodigen wij u uit voor een kennismakingsgesprek. Wij vertellen u meer over onze werkzaamheden en voorzien u van een persoonlijke analyse.

 

Afspraak maken