Werken in België en wonen in Nederland

“Ik heb de afgelopen jaren in België gewerkt maar in Nederland gewoond. Ben op zoek naar een dienstverlener die mij kan helpen met mijn aangifte in beide landen om deze optimaal te benutten”.

 

“Ik heb een contract gekregen om te starten per 1 mei 2019 als freelancer bij een Belgisch bedrijf. Ik zou graag een afspraak maken om zo  dingen zoals voor en nadelen te bespreken”.

 

“Ik ben Belg, gedomicilieerd in Antwerpen en werkzaam voor Belgische werkgever. Ik woon nu echter het grootste deel van de tijd bij mijn verloofde in Amsterdam. Ik zit dus met een paar vragen zoals:

 

– Kan ik best mijn domicilie verplaatsen?

– Hoe zit dat dan met mijn inkomen vanuit een Belgische onderneming (aan wie betaal ik belastingen bijv.)

– Hoe zit het dan met mijn bedrijfsauto?

– Word ik dan onderworpen aan de Nederlandse regels (m.b.t. bijtelling etc.)”.

 

Zoals u ziet komen er bij ons dagelijks van dit soort uiteenlopende aanvragen binnen.

De wirwar aan regels leidt tot een hoop vragen en daar komt ook nog eens bij dat u te maken heeft met de regelgeving van twee verschillende landen, met elk hun eigen regelgeving.

Gelukkig is de oplossing dichtbij!

Niet alleen geografisch (wij zijn gevestigd te Breda & Chaam), maar ook digitaal bent u op de juiste plek voor de antwoorden op al uw vragen rondom grensarbeid.

 

Regelgeving rondom grensarbeid is geen reguliere situatie

Woont u vlakbij de grens en gaat u werken in België, maar blijft u wonen in Nederland? Zorg er dan wel voor dat u op de hoogte bent van alle regels die hiervoor gelden.

De belastingdienst behandeld dit soort gevallen namelijk anders dan reguliere situaties en als u hier niet van op de hoogte bent, kunt u in lastige situaties terechtkomen.

Maakt u zich geen zorgen, A.C. Koijen & Partners is gespecialiseerd in situaties van werken in België en wonen in Nederland.

 

Onze grensarbeid specialisten nemen al uw twijfels en vragen weg!

Met onze specialisten staan wij dagelijks diverse klanten bij die in de situatie van werken in België en wonen in Nederland verkeren. Vandaag de dag komen situaties als werken in het buitenland, maar wonen in Nederland steeds vaker voor.

Doordat de grenzen binnen Europa vervagen, zijn er veel meer mogelijkheden tot grensoverschrijdend werken. Het is ook gemakkelijker te realiseren, maar belastingtechnisch is het wel een ander verhaal.

Wij adviseren, ondersteunen en verzorgen alle fiscale zaken voor als u gaat werken in België, maar blijft wonen in Nederland. Dat kunnen wij ook voor u doen en op de pagina grensarbeider lichten we onze werkzaamheden nader toe.

grensarbeid België-Nederland

Werken in het buitenland, wonen in Nederland

Als u in de situatie verkeert van werken in het buitenland, wonen in Nederland, dan is het verstandig om uzelf goed in te lichten over alle zaken die hier belastingtechnisch bij komen kijken.

Wij staan individuele personen bij die in dergelijke situaties zitten, maar ook kunnen wij uw onderneming hierbij helpen.

Met jarenlange ervaring in grensoverschrijdend werken, weten wij precies alle regels, alle fiscale voordelen, zaken die van belang zijn en meer. Daarom kunnen wij onze klanten goed bij staan met gedegen ondersteuning.

Wij kunnen ook u helpen, zodat u geen zorgen meer heeft. Of dat nu voor de situatie Nederland België geldt of voor andere landen, u kunt altijd bij ons terecht.

 

Wonen en werken in België

Buiten de genoemde mogelijke situaties is er nog een andere situatie die kan voorkomen, namelijk wonen en werken in België.

Onze werkzaamheden beperken zich niet alleen tot Nederland, want ook in dergelijke situaties zijn wij uw specialist.

Kortom, voor alles met betrekking tot werken in België en wonen in Nederland, werken in andere landen of wonen en werken in België, kan u bij ons aankloppen.

Wij zitten dagelijks voor onze klanten klaar om hen bij te staan bij alle vraagstukken. Ook voor u gaan wij uiteraard graag aan de slag.

Maar laten we eerst kennismaken, zodat we uw situatie goed begrijpen.

Wij bieden u een persoonlijke analyse, persoonlijk advies en een goed resultaat. Kom langs voor een kop koffie om alle mogelijkheden door te spreken.

Ziektekostenverzekering als u woont in Nederland en werkt in België

In België heeft men een ziekenfondsstelsel die verplicht is.

 

 • Geldt voor u de situatie dat u in België sociaal verzekerd bent? Dan dient u een Belgische ziekenfondsverzekering af te sluiten.
 • Wilt u naast de zorg in België, ook in Nederland van de medische zorgen gebruik maken?

 

Dan verwijzen we u hiervoor graag even naar de verdragpolis pagina van CZ. Belangrijk is dat u bij uw Belgische ziekenfonds een formulier opvraagt. Dat formulier betreft het formulier S1 (E106).

Goed om te weten is dat u recht hebt op Nederlandse en Belgische medische zorg.

De kosten die u maakt voor deze medische zorg worden vergoed naar de maatstaven van het land waar u de medische zorg heeft gebruikt.

België kent een flinke lijst met ziekenfondsen.

 

Deze lijst met Belgische ziekenfondsen is lang en vraagt om een zorgvuldige blik van uw kant. We pikken er wel alvast een aantal voor u uit:

 

 • Landsbond van de Liberale mutualiteiten
 • Landsbond van de Onafhankelijke Ziektefondsen
 • Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen

Welke ziektekostenverzekeringen moet ik hebben voor gezinsleden als ik werk in België en woon in Nederland?

 • Bent u of uw partner en/of de kinderen verplicht verzekerd in Nederland? Als dat het geval is , dan blijft dit ook zo.
 • Geldt het tegenovergestelde en bent u en/of uw partner en of kinderen niet verplicht verzekerd in Nederland? Dan zijn ze meeverzekerd ten laste van België.

Goed om te weten is dat de de regels in uw woonstaat leidend zijn.

CZ vult op het S1 formulier, die we hierboven al even benoemde, in wie van de gezinsleden meeverzekerd zijn ten laste van België. CZ is ook de partij die beoordeeld welk gezinslid als meeverzekerd wordt aangemerkt.

 

Wat zijn de kosten van de ziektekostenverzekering als ik werk in België en woon in Nederland?

 • Basisverzekering is een procentuele bijdrage die wordt ingehouden van uw loon. 13,07% wordt ingehouden op het loon en deze basisverzekering is een onderdeel daarvan)
 • 13 tot 15 euro per maand betreft de aanvullende verzekering
 • Niet verplichte verzekering: hospitalisatieverzekering. Dat is een verzekering die jou en je gezin beschermd tegen een plotselinge opname in het ziekenhuis. De kosten van deze verzekering zijn per persoon verschillend.
 • In Vlaanderen zijn personen die ouder zijn dan 26 jaar verplicht om zich aan te sluiten bij de zorgverzekering van de Vlaamse gemeenschap. Dit betreft een verzekering die geldt als tegemoetkoming in de kosten voor bepaalde niet medische zorg voor personen die zorg nodig hebben. Kosten: 50,- euro per jaar! 

 

Wilt u geen aanvullende verzekering? Dan zijn er partijen zoals: HKIV, CAAMI en of de Hulpkas die u hiermee kunnen helpen

 

Dit zijn wij:

  • Ruim 50 jaar ervaring in de regio Breda en Chaam
  • Altijd direct benaderbaar 
  • Aantrekkelijke tarieven, afgestemd op het MKB
  • Omvangrijke kennis van fiscaliteit
  • Pro-actief met u mee denken én handelen
  • Periodieke controle van uw gegevens om gevolgen voor uw belasting te signaleren
  • Persoonlijke service als kern van onze dienstverlening

Deskundig advies nodig?

Maak een afspraak voor een advies of kennismaking

Locaties

Vestiging Breda

Esserstraat 79
4813 EJ Breda
Tel. 076 - 514 74 44
E-mail: boekhouding@ackoijen.nl

Vestiging Chaam

Raadhuisplein 1
4861 RV Chaam
Tel. 0161 - 492 508
E-mail: boekhouding@ackoijen.nl